De oplossing voor dit probleempje is om de energie die je teveel hebt op een bepaald moment terug te leveren aan de energiemaatschappij. Je kunt je hiervoor aanmelden bij de energietransporteur via www.energieleveren.nl. Dit gaat heel gemakkelijk. Vanaf dat moment wordt het overschot keurig verrekend met je energieleverancier.
Hoe werkt dat?
Op het moment dat je energie opwekt bekijkt de installatie eerst of je deze energie op dat moment zelf nodig hebt. Als dat zo is gaat de energie direct naar de apparaten in jouw huis die de energie verbruiken en komt dus nooit bij jouw meter aan. Als je de energie op dit moment niet zelf of niet in zijn geheel gebruikt gaat deze richting je energiemeter. Wat er dan precies gebeurt is afhankelijk van de meter die je hebt. De oude meters gaan op dat moment terugdraaien. De nieuwe zogenaamde 'slimme' meters hebben een extra telwerk die de gegevens bijhoudt. Aan het eind van het jaar wordt e.e.a. dan verrekend.
Het kan voorkomen dat je aan het eind van het jaar meer energie hebt opgewekt dan verbruikt. Je hebt dan dus een positief saldo. De meeste energiebedrijven kopen deze energie dan van jou. Dit levert echter niet veel op. De normale prijs voor 1 KWh is 0,22 eurocent (afhankelijk van je leverancier , prijspeil mei 2013). Dit is het bedrag wat jij aan je leverancier betaald. Dit bedrag bestaat voor een groot deel uit belasting. Uiteindelijk gaat hier maar zo'n 7 eurocent echt naar de leverancier de rest is dus belasting die geïnd wordt via jouw energieleverancier. Als je nu meer terug levert dan je verbruikt betaald jouw energieleverancier jou hier een vergoeding voor van ongeveer 7 eurocent. Dat is niet veel en zou te weinig zijn om je installatie terug te verdienen. Het is dus zaak om hiermee rekening te houden bij de aanschaf van jouw zonnepanelen. Stem het aantal zonnepanelen af op je jaarlijks verbruik. Als je de installatie te ruim koopt krijg je weliswaar een vergoeding voor de door jou teruggeleverde energie maar dit is dus niet echt rendabel.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten