Ik ben al jaren geïnteresseerd in Bonsai boompjes. Ik heb er verschillende malen 1 of meer aangeschaft in een gewoon tuincentrum. Meestal werd dat een teleurstelling. Elke keer als ik bijvoorbeeld op vakantie was geweest en iemand anders voor mijn planten had gezorgd kon ik er weer 1 weggooien. Dat schiet niet op dus.
Toen ik me er meer in verdiepte begreep ik ook steeds beter waarom het mis ging. De boompjes die in tuincentra worden verkocht komen over het algemeen niet uit Nederland. Meestal is het land van herkomst China. Omdat de boompjes niet tegen de Nederlandse winters kunnen wordt aangeraden om ze binnen te houden.
Maar het blijven bomen die eigenlijk liever gewoon buiten staan in hun eigen temperatuur. als je ze binnen wilt houden hebben ze erg veel zorg nodig en dan gaat het snel mis. Ik ben toen begonnen met Nederlandse inheemse bomen. Bomen die van oorsprong in Nederland voorkomen en die je over het algemeen in de winter buiten kunt laten. Ik zaai ze soms zelf of ga in de natuur op zoek naar eenjarige zaailingen. als je deze voorzichtig uitgraaft gaat het meestal goed. Het heeft natuurlijk ook een nadeel: de 'boompjes' zijn nog heel erg jong, zo jong dat je eigenlijk nauwelijks van een bonsai boom kunt spreken. Maar ik heb er lol in om de bomen te verzorgen en er iets moois van te maken. En wie weet hoe ze er over 10 jaar uitzien. Hieronder een aantal van mijn 'bomen'.
Dit is een eik, zelf gezaaid met een eikel in 2012.
Granaatappel, gezaaid in 2012 met zaad wat ik gekocht heb via internet. Zaad moest eerst een tijd in het donker staan in een koele ruimte. Na enkele maanden kwam er pas iets op. Ik hoop dat ik hem in leven kan houden. Hij staat op dit moment nog binnen maar als hij wat sterker is ga ik hem in de zomers buiten zetten.
Buxus, gewoon in het tuincentrum gekocht in 2012. Wel flink gesnoeid.
Juniperus, in het tuincentrum gekocht als gewone plant voor in de tuin in 2010 ongeveer. Heeft al heel wat meegemaakt. Is een paar maal gevallen maar lijkt er weinig last van te hebben. In 2013 heb ik hem heel stevig gesnoeid.
Acer Palmatum, oftewel Japanse Esdoorn. Gekocht in plantenzaak als gewoon tuinplantje in 2012. Één seizoen gewoon laten groeien. Vervolgens in het vroege voorjaar van 2013 flink gesnoeid.
Dit plantje heb ik een keer uit de natuur meegenomen. Uit de Ardennen in België zomer 2012. Ik laat hem nog wat sterker worden dit jaar voordat ik hem echt ga snoeien en verpotten.
Linker plantje in de natuur gevonden. Ik weet niet meer waar, ik geloof dat het in 2011 was. Rechter plantje is een stekje maar lijkt het niet overleeft te hebben.
Bougainville, als plant aangeschaft in bloemenzaak in zomer 2012. Heeft in de zomer buiten gestaan en goed gebloeid. In de winter binnen gezet. In het vroege voorjaar toen ik hem buiten wilde zetten zat hij onder de luis en was er slecht aan toe. Ik had hem bijna weggegooid maar hij staat sinds een kleine maand weer buiten. Hij liet eerst zijn blad vallen maar begint nu toch weer uit te lopen.
Eiken zelf gezaaid in 2012.
Ik weet niet zeker wat dit is. Het groeide spontaan in mijn tuin. In de buurt van mijn appelboom en daarom denk ik dat het een appel zo ukunnen zijn. In mei 2013 uitgegraven en in een pot gezet. Ik zie wel wat het wordt.
Chinese roos gekocht in bloemenzaak in 2012. Heeft verschrikkelijk lang gebloeid. In de winter binnen gezet. Vroege voorjaar naar buiten en in mei 2013 teruggesnoeid.
Salix Alba Trista, oftewel treurwilg. In het voorjaar van 2012 heb ik een takje van een boom gehaald en dit met behulp van 'wortelpoeder' laten wortelen. Begint nu in mei 2013 al weer goed uit te lopen.
Acer, of Esdoorn. Volgens mij een keer in 2012 in de berm ergens gevonden. Dit soort esdoorns zijn wat lastig. Het zijn stevige groeiers met een groot blad. Wel heel sterk. Ik heb al meerdere malen de bladeren deels geknipt (bladsnoei) om zo te bereiken dat uiteindelijk het blad kleiner zal terugkomen.
Nog een esdoorn maar een iets ander soort met net iets kleinere bladeren. Ook uit 2012 en ook ergens in de struiken gevonden.
Beste, Een vraagje aub: Hoe voorkom je dat de eenjarige zelf gekweekte boompjes te groot worden en te weinig dik? Mag je de toppen afdoen? Dank je voor bericht.
BeantwoordenVerwijderen